За фінансування терористів в Україні Росія заплатить високу ціну – Порошенко (ВІДЕО)

У понеділок, 16 січня, Петро Порошенко доручив МЗС передати підготовлений позов у Міжнародний суд ООН в Гаазі проти Росії. Мова йде саме про фінансування терористів, які знаходяться на території України. У рамках позову було проведено 5 засідань та направлено до суду 45 нот. Крім цього Україна має ще одну претензію до Росії, повідомив Порошенко. 


Новину передає «Преса України».

Друга позиція, порушення Росією Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації, в сформованому позові України включає близько 20 нот.

«Три роки Російська Федерація брутально порушує міжнародне право, три роки здійснює незаконну анексію Криму, незаконну окупацію Сходу нашої країни на території Донецької та Луганської областей, реалізує політику знищення і дискримінації в Криму», - заявив український лідер.


Про деталі позову та вимоги України Порошенко говорив із Уповноваженим Президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, заступником Міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, заступниками Глави АПУ Костянтином Єлісєєвим та Олексієм Філатовим.


У своєму зверненні Порошенко згадав, що протягом трьох років російські бойовики скоїли численні терористичні атаки, жертвами яких стали сотні тисяч безневинних людей, які змушені були покинути свої помешкання.


Президент нагадав, що близько 1,7 млн українців є тимчасово переміщеними особами.


«Ті, хто залишився і в Криму, і на Донбасі зазнають тортур та переслідувань. Забороняється діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та скоються інші злочини, які не можуть залишатися безкарними», - додав Порошенко.


Глава держави висловив впевненість в тому, що Україна весь цей час з початку агресії Росії діяла виключно у форматі міжнародного права. Порошенко також зазначив, що уся робота проводилась за його дорученням:


«Це була довга і копітка робота. Було проведено багато сесій та направлена велика кількість нот. Сьогодні Україна повністю готова щоб передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі необхідні документи для притягнення до відповідальності Російську Федерацію по цим двом Конвенціям».